Celem podjętych działań było:
-
zwiększenie
wiedzy dotyczącej prawidłowych
nawyków żywieniowych i
aktywności fizycznej,
-
kształtowanie
prozdrowotnych nawyków wśród
młodzieży szkolnej i ich rodzin
poprzez promocję zasad zdrowego
stylu życia i troski o własne
zdrowie w każdym wieku,
-
dostarczenie
wiedzy i umiejętności
korzystania z informacji
zamieszczonych na opakowaniach
produktów spożywczych.
W ramach tego
tygodnia zaproszeni goście
wygłosili prelekcje na temat
negatywnych następstw palenia
tytoniu ( p. A. Rajczyka -
dyrektora PSSe w Turku) oraz
higieny jamy ustnej przez( p. H.
Kowalczyk z Ośrodka Zdrowia we
Władysławowie).
Przygotowano
także gazetkę i wystawę „Etykieta–
źródło informacji „o produkcie, za
którą odpowiedzialna była p. T.
Kozłowska.
W ramach lekcji
wychowania fizycznego odbywały się
zajęcia aerobiku pod hasłem „Ruch to
zdrowie”.
W klasach pierwszych
p. Ewa Witaszczyk przeprowadziła
instruktaż i zajęcia praktyczne z
udzielania pierwszej
pomocy.
Przez cały tydzień
każda klasa wraz z wychowawca
spożywała wspólnie II śniadanie w
stołówce szkolnej. Zespół promocji
zdrowia- przy wsparciu Rady
Rodziców- zapewniał zdrowe owocowe
przekąski i wodę z cytryną i miętą.
Natomiast każdy uczeń przygotowywał
w domu zdrową kanapkę a informacji o
tym, jak ją przygotować mógł
zaczerpnąć ze szkolnej gazetki,
gdzie przygotowano propozycje
skomponowania zdrowego II śniadania.
Na koniec tygodnia- w
piątek- odbył się Dzień Zdrowej
Rodziny pod hasłem „Razem możemy
więcej”. Uczniowie wraz z rodzicami
mogli brać udział w konkurencjach
sportowo– zdrowotnych i delektować
się zdrowym poczęstunkiem,
oferowanym przez firmę „Kupiec”.
Koordynatorami
Tygodnia Zdrowia były: A. Majda i M.
Suchanek. |